Toekomstgericht
bouwen

Samen spannen we ons in voor klimaatadaptieve woningbouw

Het is welbekend dat het klimaat in rap tempo verandert. De belangrijkste effecten van de klimaatverandering zijn hittestress, wateroverlast, droogte en overstromingen. Dit zorgt o.a. voor overbelasting van rioolsystemen, afnemende biodiversiteit, opkomende ziekten (door o.a. hitte) en plagen van verschillende soorten zoals de eikenprocessierups.

Daarnaast staan we voor een grote woningbouwopgave waarbij er binnen tien jaar een miljoen woningen bij moeten komen. Ook dit heeft invloed op ons klimaat met gevolgen voor de gezondheid van de natuur, waar ook de mens toebehoort. Voor het inperken van deze nadelige uitkomsten zet Heutink zich in door binnen haar projecten klimaatadaptatie zo volledig mogelijk te integreren.  

Heutink bouwt klimaatadaptief

De belangrijkste effecten van de klimaatverandering zijn hittestress, wateroverlast, droogte en overstromingen. Inbreiding en verdichting van voornamelijk stedelijke gebieden kent ook een grote kwetsbaarheid voor klimaateffecten, te weten:

  • Door minder groen en met meer verharding is er minder infiltratie en retentie dicht bebouwede omgevingen.

  • Door een hogere populatiedichtheid is er meer druk op infrastructuur netwerken.

  • Toename van hittestress door hoge populatiedichtheid, minder groenoppervlak, meer verharding en beïnvloeding van lucht en licht.

  • Hogere druk op energievoorziening vanwege grotere behoefte aan verwarming of verkoeling (Klimaatbestendige Stad, NKWK, 2020).

Door klimaatadaptief te bouwen kan Heutink bovenstaande klimaateffecten minimaliseren en soms zelfs voorkomen bij haar eigen projecten. Zo streeft Heutink naar:

  • Minder wateroverlast

  • Minder langdurige droogte en bodemdaling

  • Minder hittestress

  • Meer biodiversiteit

Concrete stappen

Concrete voorbeelden van hoe Heutink klimaatadaptief bouwt zijn de Groene (sedum) daken van Stories en New West in Amsterdam. En de voorbuffering en bovengrondse hemelwaterafvoer bij Tag West in Genemuiden, waardoor er beter kan worden omgegaan met extreem weer. Daarnaast zorgt de toevoeging van het groen bij de projecten voor het zuiveren van de lucht, en dus voor een gezondere leefomgeving voor plant, dier en mens.

Lees meer over onze andere thema’s